Skip to main content

Re Generacija u Istočnoj Evropi. YODA radionice, Varšava i Kijev, 2018.

U okviru evropske mreže organizacija koje se bave mladima u povećanom riziku, 
Youth Organisation for Drug Action in Europe, tim Re Generacije, proveo je poslednjih 10 dana poseti Varšavi,  i Kijevu na studijskoj poseti u okviru radionica za podizanje kapaciteta članova YODA mreže, zajedno sa još 22 mladih iz Evrope. 


Nakon par sati odmora po dolasku z Varšavu nekolicina je posetila novootvorenu kancelariju Fondacije za socijalnu edukaciju I, odnedavno, SIN (Studentska inicijativa za politike prema drogama) gde smo, iz prve ruke, saznali o načinu primene metoda smanjenja štete uzrokovane drogama u Poljskoj, konkretno Varšavi, iako SIN funkcioniše i u ostalim gradovima Poljske, npr Krakov. U prostorijama njihove kancelarije smo se videli sa kolegama sa kojima smo pričali o drug checking-u koji postaje osnova njihovog outreach programa. Povodom podizanja svesti i edukacije mladih, SIN i FES su organizovali info pult u okviru #afterparti kapmanje I projekta,  i postavili sto sa informativnim brošurama o uticaju droga i informacijama o seksualnom zdravlju I prevenciji, uz besplatne kondome.


Posle neformalnog upoznavanja prilikom pomenutog događaja, sutradan išli smo na po meni najbolji, najpraktičniji I najinformativniji deo radionica proveden je u distriktu Stara Praga - poznatom po učestaloj prodaji i upotrebi PAS i rizičnom okruženju po javno zdravlje. 

Naime, u tom distriktu je, uz pomoć Fondacije za socijalnu edukaciju, postavljen kombi u potpunosti opremljen sa testerima za HIV, AIDS, HEP C, STI i gde je testiranje besplatno za sve ljude. I mi smo se testirali. Popodne istog dana počeli smo I sa radionicarskim radom predstavljanjem organizacija članica YODA mreže, kao I predstavljanjem situacija u zamljama clanica, njihovih trenutnih politika prema drogama kao I programa smanjenja stete, koje je pratila diskusija o metodima, etici i pravnim okvirima različitih primera iz tih država.


Nakon toga odlazimo u posetu drop in centra organizacije PREKURSOR gde je nas je predstavnica te organizacije sprovela kroz prostorije drop in-a, kao I predstavila  outreach servis gde mogu da dodju po čist pribor, kao i da se esplatno testiraju na Hepatitis, HIV kao i da potraže savetovanje. Na kraju dana radjena je evaluacija i sumiranje. 



Aktivnosti u okviru radinica u Varšavi su uključivale I dan posvecen grupnim vežbama na kojima smo bili podeljeni u multinacionalne grupe sa zadatkom da identifikujemo i prikažemo rizike i opasnosti simultane upotrebe različitih vrsta droga kao i da razradimo načine prevencije i edukacije odnoseci se na isti problem, nakon čega smo prezentovali svoje rezultate o kojima se kasnije diskutovalo. Posle ručka nastavljeno je sa radionicama na kojima su se pridružili volonteri SIN organizacije koji su održali prezentaciju o drug checking-u i testiranju gde smo imali priliku da i empirijski razumemo kako drug checking funkcioniše na delu uz pomoć opreme koju obezbeđuje ova organizacija, posle čega je održana prezentacija o simultanoj upotrebi različitih vrsta droga u Poljskoj. 

Nakon zavšenih obaveza u Varšavi svi učesnici YODA seminara su se uputili zajedno u Kijev, Ukrajnu. Aktivnosti su se sastojale od tri posete organizacijama koje se na različite načine pomažu mladim korisnicima droga kao I od niza grupnih vežbi, uglavnom organizovanih u rešavanja studija slučaja iz zemalja organizacija članica. AFWE Ukraina je organizacija domaćin koja nas je upoznala sa njihovim načinom rada i predstavila nam statističke podatke obolelih od HIV virusa u Ukrajni. 

 Posetili smo drop- in centra Enej gde nas je direktorka upoznala sa servisima koje pružaju korisnicima kao što su program zamene špriceva i igala, psiho socijalna pomoć, savetovanje, besplatno testiranje na HIV i druge krvno prenosive bolesti. Njihovi najčešći koriisnici su injektirajući korisnici droga. Convictus centar druga je organizacija koju smo posetili i već 17 godina pruža usluge smanjenja štete korisnicima droga, a pre dve godine otvorili su i centar za mlade uzrasta do 18 godina. Centar je organizovan kao neka vrsta dnevnog boravka za mlade korisnike droga gde im se pružaju usluge psihološlog savetovanja, osnovna medicinska pomoći, edukacija o polno i krvno prenosivim bolestima. Pored toga imaju mogućnost da učestvuj u raznim krativnim radionicama, igraju društvene igre ili čak pohađaju časove engleskog jezika. Posetili smo i LGBT društvo i centar za testiranje na STD gde smo se upoznali sa preliminarnim rezultatima istraživanja o chem seksu koje sprovode. 


Formalni deo radionice bio je usmeren pre svega na rad u grupama i diskusiju o krvno prenosivim bolestima. Mapirali smo probleme sa kojima se suočova mlada populacija s životno teškim situacijama (korisnici droga, beskućnici, mladi u zatvoru i druge grupe), a zatim predložili načine prevencije ovih bolesti. 


Kako je na radionici bilo oko 25 učesnika iz 8 zemalja predstavili smo smo jedni drugima situaciju u našim državama o dostupnosti testiranja, terapiji i centrima za lečenje gonoreje, sifilisa, hepatitisa C i HIV/AIDS virusa, dostupnosti PrEP terapije, ali i o tome da li postoje nacionalne strategije usmerene ka smanjenju ovih obolenje.  Pored organizacija koje smo posetili u Ukrajini, čuli smo da postoji više organizacija koje se na neki način bave pitanjima vezanim za upotrebu droga i podršku korisnicima droga, što pokazuje ozbiljno shvatanje problema koji se javljaju u vezi sa istim kada je u pitanju javno zdravlje i ljudska prava

Ono što smo videli i naučili tamo, trebalo bi da prenesemo donosiocima odluka u našoj zemlji, ali i zemljama zapadnog Balkana, naglašavajući da čak i Ukrajina u složenoj političkoj situaciji može naći način da podrži usluge smanjenja štete kao jedan od ključnih odgovora na prevenciju Hep C i HIV, dok u beogradu korisnicima droga koji istu injektiraju nije pružen ni jedan jedini servis, dok Re Generacija ostaje jedina organizacija koja se bavi za javno zagovaranje za ponovo implementiranje usluge smanjenja štete.









Ispred tima Re Generacije, Vladana Stepanović i Ognjen Martinović. 


Comments

Popular posts from this blog

I Know What I Did Last Year: “My Summer of PEP”

Read the story of Bojan Arsenijević’s (NGO Re Generation, Serbia) influencing experience about taking PEP, or post-exposure prophylaxis, which represents a combination of antiretroviral drugs that minimises the possibility of infection after accidental exposure to a potentially infectious material. Another 1st of December went by, one of just a few days during the year when you can read or hear a story about HIV in Serbia. Every year on this day, data from the Institute of Public Health is released, with this year’s reporting 105 new cases, with a total of 3585 patients that have been affected since the onset of the epidemic in 1985, of which 1884 have AIDS. I am finally using this opportunity to write the article that has been on my mind for more than a year. Ever since the onset of the HIV epidemic in the early 1980s, people living with HIV have faced various stigmas, including problems, accusations, and rejections, even by professionals from different institutions and NG